Senzor CCS811: detectare nivel CO2 si TVOC

Introducere:

Senzorul CCS811 a fost dezvoltat de Cambridge CMOSSensors (CCS) , o companie de semiconductori cu soluții locale de senzori de gaz pentru monitorizarea mediului.

De la cele mai complexe aparate de calitate a aerului până la anumite ceasuri smart, detectoarele de gaze sunt folosite pe o scară foarte largă, mai cu seamă în domeniile industriale.

V-ați întrebat vreodată cum funcționează un senzor care detectează nivelul de gaze?
Ei bine, simplitatea și prețul mic al acestei componente electronice a făcut ca acest senzor să fie nelipsit din viața noastră.

CCS811 reprezintă o soluție digitală de senzori de gaz care detectează o gamă largă de compuși organici volatili totali (TVOC), inclusiv niveluri echivalente de dioxid de carbon (eCO2) și oxid de metal (MOX).

Acesta este destinat monitorizării calității aerului în interiorul device-urilor, cum ar fi ceasurile și telefoanele, dar poate fi folosit cu succes și pentru detectarea gazelor din interiorul caselor.

 

Prezentare senzor

Prezentare: 

  • Detectarea etanolului și a gazelor periculoase: Pe baza tehnologiei sale Micro-placă, CCS811 poate fi utilizat pentru a detecta etanolul (alcoolul) și gazele periculoase precum monoxidul de carbon (CO) și diferiți compuși organici volatili (COV). Această tehnologie reduce semnificativ consumul de energie printr-un ciclu de măsurare foarte rapid și timp de măsurare.
  • Microcontroler încorporat : CCS811 are un microcontroler încorporat care gestionează modul de acționare a senzorului, măsurarea convertorului digital-analog, valoarea de măsurare a nivelului de detectare (eCO2) sau a compusului organic volatil total (TVOC) prin prelucrarea datelor brute ale senzorului prin folosirea unor algoritmi inteligenți  de detectare a gazului.
  • Consum redus: Consumul de energie pe minut este mai mic de 1,2 mW în timpul folosirii în mod activ și mai mic de 6 μW în modul inactiv.
  • Interfață digitală : CCS811 acceptă o interfață digitală standard I2C compatibilă cu procesorul. În comparație cu utilizarea unui senzor de gaz separat și a unui cip de microcontroler, o soluție separată necesită de obicei 2 sau mai multe componente suplimentare, în schimb, CCS811 poate economisi costurile materialelor și până la 60% din suprafața plăcii de circuite.

Specificații

SpecificationsDiscriptions
Total Volatile Organic Compound (TVOC) sensing from0 to 32,768 parts per billion
eCO2 sensing from400 parts per million to 29,206 ppm
Module size:15mm*21mm
Working voltage1.8V ~ 3.3V DC
Supply Current30ma
Storage Temperature-40 ~ 125C
  

Implementarea unei aplicații cu arduino sau alt microcontroller

Pentru implementarea unei aplicații ce măsoară nivelul de CO2 si TVOC este nevoie de următoarele componente:

Pentru că acest senzor folosește o interfață I2C, conectarea acestuia la un microcontroller este foarte simplă:

 ARDUNINOCCS911
3.3VVCC
GNDGND
A4(SDA)

SDA

A5(SCL)SCL

Dacă alegeți să nu folosiți un LCD extern pentru afișarea valorilor puteți folosi serial monitor, fapt ce vă va permite să  vizualizați valorile cu ajutorul Arduino IDE.

În ceea ce privește librăriile, trebuie folosită librăria “Adafruit CCS811 Library”, dezvoltată de către Adafruit.

Având în vedere că această postare nu își propune dezvoltarea unei aplicații arduino, ci introducerea despre acest modul, puteți accesa acest link pentru a vedea un articol complet.

În videoclipurile alăturate puteți vedea o scurtă prezentare a senzorului CCS811.

 

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre acest senzor sau dacă încercați dezvoltarea unei aplicații, dar întâmpinați probleme, nu ezitați să ne contactați.

0 0 votes
Rating articol
Subscribe
Notify of
guest
0 Lăsați un comentariu
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Translate »